Monsena
Cupru

Cupru
Încă foarte puţin utilizat la noi pentru faţade, cuprul este un material cu o durabilitate extraordinară, care se măsoară în secole, este uşor de procesat, iar suprafaţa sa de culoare naturală îl poate asocia cu o multitudine de alte materiale.

Cuprul pentru faţade de la KME Germania este cunoscut sub denumirea comercială de TECU şi se prezintă sub următoarele aspecte ale suprafeţei:
  • TECU Classic - este cuprul nou, natural, strălucitor. După montare, cuprul începe un proces lent de oxidare care schimbă culoarea suprafeţei mai întâi în maroniu închis, iar după zeci şi zeci de ani în verde patinat.
  • TECU OXID – este materialul oxidat in mod uniform in proces industrial. Dupa montare materialul continua sa evolueze in gama de culori maro inchis, pastrind aspectul de material natural.
  • TECU Patina - este cuprul cu suprafaţa oxidată în verde prin proces industrial. Se obţine astfel încă din start efectul de transformare a cuprului sub acţiunea îndelungată a factorilor de mediu. Spre deosebire de o suprafata vopsita, Tecu Patina continua sa evolueze ca aspect dupa montare.
  • TECU Zinn - este cuprul având ambele feţe acoperite cu cositor. Se obţine un material cu suprafaţă gri mată.
Alte suprafete se obtin prin utilizarea aliajelor Tecu Brass, Tecu Bronze si Tecu Gold.

Montarea cuprului pentru fatade se poate face sub forma de :
  • casete
  • solzi
  • faltuit
Casetele din cupru se realizeaza cu ajutorul unui echipament de casetare (abkant, de preferinta programabil). Grosimea materialului variaza in functie de dimensiunea dorita a casetelor intre 0,7 si 2 mm. Casetele se monteaza pe substructura de lemn (posibil in cazul proiectelor mici) sau de aluminiu vopsit (solutia standard).

Fatadele realizate cu solzi sau in tehnica faltuirii necesita un suport continuu de lemn sau OSB similar ca in cazul acoperisurilor. Este o varianta care oferta mai multa libertate de imbracare a unor forme neregulate.

Pentru beneficiarii care doresc obtinerea unei suprafete perfect plane exista si varianta de material compozit, Tecu Bond.
Prelucrarea si montarea in acest caz se in mod similar cu materialele compozite din aluminiu.

Pentru obtinerea unor efecte vizuale deosebite sau ca tehnica de umbrire se poate folosi cuprul perforat sau cuprul plasa.
Cuprul perforat are ca elemente variabile dimensiunea gaurilor si distantele intre acestea.
Cuprul plasa are deasemenea aspecte multiple in functie de marimea taieturilor, gradul de intindere si modelarea 3D.